Ukryte Rzeki to kuchnia fusion, która bywa zmienna jak rzeka łącząca przepisy różnych kuchni, regionów, a nawet epok…
Przystawki
-
Tatar wołowy
56,-Tatar wołowy z majonezem z czosnku niedźwiedziego, kruszonką z Chorizo, piklowaną dymką i chips’ami z młodych ziemniaków z solą morską
-
Krokiet z oscypkiem
38,-Krokiet z oscypkiem w panko z majonezem z dymki, suszoną młodą cebulą i dzikimi ziołami (VEGE)
-
Kawior Antonius
269,-z blinami, kwaśną śmietaną, tartym jajkiem i cytryną / puszka 30 g
-
Gravlax
47,-Gravlax z troci fiordowej z sałatką z rzepy i rzodkiewek, kawiorem z pstrąga, purée z awokado i szczawiu oraz salsą Cruda (GLUTEN-FREE)
-
Terrina z golonki
45,-z galaretką jabłkową, remuladą z porem, marynowaną młodą cebulą, gorczycą oraz sosem demi glace z octem wiśniowym
Zupy
-
Autorska zalewajka
31,-z purée ziemniaczanym, rilletes z białej kiełbasy, smardzami i konfiturą z dymki
-
Krem z białych szparagów
30,-z panna cottą z białej czekolady, pomidorami z szalotką i octem jabłkowym, orzechami piniowymi i olejem szczypiorkowym (VEGE)
-
Botwinka inaczej
29,-z purée chrzanowym, jajkiem poché, ćwikłą i ‘sałatką‘ z kopru, natki i szczypiorku (VEGE/GLUTEN-FREE)
Sałatki
-
Caesar z kurczakiem kukurydzianym
48,-nowalijkami, sardelami, grzankami z focacci i Parmezanem
-
Caesar z krewetkami
54,-w tempurze (5szt.), nowalijkami, sardelami, grzankami z focacci i Parmezanem
-
Dzikie zioła i sałaty
42,-z serem Korycińskim, truskawkami, piklowaną dymką i rabarbarem oraz salsą z pomidorów i emulsją balsamiczną (VEGE/GLUTEN-FREE)
Pasty & pierogi
-
Pierogi z młodymi ziemniakami
55,-ricottą i szparagami, sosem z pora i szczawiu, zielonym groszkiem i suszonymi pomidorami (VEGE)
-
Risotto z czosnkiem niedźwiedzim
58,-szparagami, bobem i tartym Parmezanem (VEGE/GLUTEN-FREE)
-
Rotondi z giczą cielęcą
62,-faszerowanymi smardzami, sosem grzybowym, groszkiem cukrowym i cebulkami w occie balsamicznym
-
Spaghetti marinara
64,-ze szparagami, kaparami, bazylią oraz miską muli i krewetek z oliwą, czosnkiem i szalotką
Grill
-
Polska polędwica wołowa
132,-z młodymi ziemniakami, sosem z wędzoną papryką i grillowanymi ogórkami małosolnymi z kwaśną śmietaną, sałatką z ziół i borówkami w occie (GLUTEN-FREE)
-
Grillowana macka ośmiornicy
124,-z paprykową pianą, młodymi ziemniakami z bobem i Chorizo oraz sałatą rzymską z majonezem z owoców morza i focaccią (GLUTEN-FREE)
-
Żeberka wieprzowe
79,-w glazurze ze śliwek i rozmarynu, pikantną salsą Pico de gallo, pieczonymi ziemniakami ze szparagami i sałatką z ziół oraz borówkami w occie (GLUTEN-FREE)
-
Burger z antrykotu
60,-z sałatą masłowa, ogórkiem zielonym, pomidorem malinowym, boczkiem, guacamole, czerwoną cebulą duszoną w winie, sosem majonezowym z chili, frytkami stekowymi z sosem tatarskim oraz sałatką..
Dania główne
-
Pierś z kaczki
86,-z purée z selera z kawą, młodą botwiną, prażokiem ziemniaczanym, sosem jus z hibiskusem i burakami z porzeczką
-
Ossobuco cielęce
84,-z purée chrzanowym, warzywami brunoise, fasolą edammame, młodą marchewką i sosem własnym z gorczycą
-
Comber z królika
105,-z musem z kurczaka kukurydzianego i tymianku, młodą marchwią, purée z pietruszki, kiszoną rzepą, quiche ze szparagami, kalafiorem z kruszonką z czosnku niedźwiedziego i estragonowym..
-
Sznycel cielęcy
75,-z jajkiem sadzonym, sosem tatarskim z sardelą, młodymi ziemniakami z kefirem i grillowanymi ogórkami małosolnymi
-
Polik i żeberko wołowe
82,-z purée ziemniaczanym ze szpikiem, młodymi warzywami, sosem z Madery i sałatą masłowa z kefirem z ziołami
-
Schab jagnięcy
105,-z purée z pieczonego kalafiora, szparagami, paloną dymką, brokułami z czosnkową kwaśną śmietaną oraz sosem demi glace z miodem gryczanym
-
Curry z młodymi warzywami
60,-jogurtem, orzechami nerkowca i chlebkiem Naan (VEGAN)
-
Pieczony halibut
85,-z warzywną zapiekanką, dzikim brokułem, piklowaną marchwią, sosem allemande oraz sałatą rzymską z majonezem z owoców morza i polskim serem Emilgrana
-
Łosoś
83,-z purée z zielonego groszku, kopytkami z czosnkiem niedźwiedzim, młodymi warzywami, kalafiorem z ziołowym panko oraz homarowym sosem velouté
-
Krewetki 8/12
85,-duszone w śmietanowym sosie ze szparagami, bobem, groszkiem cukrowym, suszonymi pomidorami i kolendrą, grzankami z masłem z czosnkiem niedźwiedzim oraz sałatą rzymską z kwaśną śmietaną..
Desery
-
Eton mess
28,-z owocami leśnymi, bezą matcha, kremem chantilly i sorbetem cytrynowym z yuzu
-
Ekler
30,-z truskawkowym crémeux, lukrem z rabarbaru, żelem z kwiatów bzu i lodami z białych szparagów z wanilią
-
Dekonstrukcja torciku Sachera
29,-z morelami; czekoladowy biszkopt, konfitura morelowo-estragonowa, ganache z gorzkiej czekolady, czekolada z syfonu i sorbet morelowy z rumem
Kids menu
-
Krem z pieczonych pomidorów
21,-z kwaśną śmietaną, Parmezanem i focaccią
-
Dorsz w tempurze
31,-z sosem tatarskim, frytkami stekowymi i surówką z kiszonej kapusty
-
Sznycel z mlecznej cielęciny
32,-z jajkiem sadzonym, ziemniaczanym purée i surówką z kiszonej kapusty
-
De volaille z kurczaka
31,-kukurydzianego z purée ziemniaczanym i sałatką colesław
-
Selekcja lodów
21,-Sezonowa selekcja trzech rodzajów lodów z bezą, kruszonką z mleka i sosem karmelowym
Proponowane przez nas dania podlegają okresowym wahaniom rynku, wobec czego niektóre dania z karty mogą nie być dostępne.
KARTA WIN
Pobierz naszą kartę win (Pobierz plik PDF).
KARTA NAPOJÓW I ALKOHOLI
Pobierz naszą kartę napojów i alkoholi (Pobierz plik PDF).
NASZE DANIA
Jeżeli mają Państwo specjalne ograniczenia żywieniowe, alergię lub zalecenia medyczne prosimy o poinformowanie osoby przyjmującej Państwa zamówienie w celu przekazania wszelkich uwag do naszego Szefa Kuchni. Dbając o jakość i płynność podawania dań nie dzielimy rachunków – przyjmujemy natomiast osobne płatności. Do rezerwacji od 8 osób doliczany jest serwis kelnerski w wysokości 10% wartości rachunku.
FILOZOFIA
„Ukryte Rzeki” to nie tylko oczywiste nawiązanie do tajemniczej historii naszego miasta, ale także do bezpośredniej lokalizacji naszej Restauracji nad rzeką Jasień…